Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

1 3η Γιορτή Κορινθιακής Σταφίδας Ψάρι Κορινθίας 27 Αυγούστου 2016 Η Κορινθιακή σταφίδα πυλώνας πολιτισμού και ανάπτυξης



Εδώ και αιώνες η Κορινθιακή σταφίδα αποτέλεσε εκλεκτό, σπάνιο και μονοπωλιακό προϊόν της Ελλάδας. Ενώ η παρουσία, καλλιέργεια και αποξήρανσή της τοποθετείται στο 1400 π.Χ.


 Η πλέον μαζική της καλλιέργεια στην Β. Πελοπόννησο εμφανίζεται από τα μέσα του 14ου αιώνα. Για έναν περίπου αιώνα, μέχρι το 1911, η Κορινθιακή σταφίδα αποτέλεσε το βασικό εξαγώγιμο προϊόν, καλύπτοντας το 60% των εξαγωγών της πατρίδας μας (1) . Η Κορινθιακή σταφίδα, αυτοφυής στον τόπο μας, απ ’όπου και η ονομασία της, είναι ένα προϊόν που ανέπτυξαν με την παραδοσιακή τους γνώση οι τοπικές μας κοινωνίες. Αξίζει να έχει τον ανανεωμένο σεβασμό μας για την διατήρηση και βελτιωμένη μελλοντική του ανάπτυξης. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Ψαριωτών και το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Ψαρίου σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού καθιέρωσαν και οργάνωσαν στο Ψάρι την 1η Γιορτή της Κορινθιακής Σταφίδας στις 30 και 31 Αυγούστου 2014.

Φέτος ἐχουμε την χαρά να οργανώνουμε την 3η Γιορτή της Κορινθιακής Σταφίδας το Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016, με θέμα ¨Η Κορινθιακή σταφίδα πυλώνας πολιτισμού και ανάπτυξης¨.

Οι κάτοικοι του Ψαρίου σας προσκαλούν να τρυγήσετε και να απλώσετε τη σταφίδα μαζί, να περπατήσουμε τα μονοπάτια στους μοναδικούς αμπελώνες μας και να γιορτάσουμε τη συγκομιδή, να γευτούμε την περίφημη Ψαραίικη φιλοξενία, να συζητήσουμε και να τραγουδήσουμε μαζί!

Ελάτε με την οικογένεια και τους φίλους σας!



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016

Οργανωμένο πρόγραμμα

Οι επισκέπτες μας που θέλουν να συμμετάσχουν στον τρύγο και στο άπλωμα της σταφίδας συγκεντρώνονται στην Πάνω Βρύση. Εκεί, εθελοντές του χωριού μας θα τους οδηγήσουν σε χωράφια οικογενειών του χωριού που τρυγάνε την σταφίδα.

Εκκίνηση για τον τρύγο και άπλωμα σταφίδας στις (2 ΕΚΚΙΝΗΣΕΙΣ 12:30 και 13:30 (σημείο συνάντησης στην Επάνω Βρύση)


16:00 - 17:00: Μονοπάτι 1, «Άλικος Αμπελώνας» (3 χλμ., εύκολή διαδρομή), με οδηγό.
Συνάντηση στο σημείο εκκίνησης του Μονοπατιού

15:00 - 17:15: Μονοπάτι 2 «Της Θεάς Ήρας» (9,3 χλμ, μέτριος βαθμός δυσκολίας) με οδηγό. Συνάντηση στο σημείο εκκίνησης του Μονοπατιού 2

17:30 - 19:00: Επίσκεψη στην Έκθεση Φωτογραφίας των παιδιών του χωριού μας, με έργα από το Εργαστήρι Φωτογραφίας, Πολιτιστικό Κέντρο Ψαρίου (Παλιό Σχολείο). Επιμέλεια έκθεσης Ράνια Λυκαργύρη


Από τις 19:00: Παραδοσιακά προϊόντα και κεράσματα στο κέντρο του χωριού από γυναίκες του χωριού μας



20:00: Καλωσόρισμα επισκεπτών, Πάνω Βρύση

20:10- 21:10: Παρουσιάσεις και συζήτηση με θέμα Η Κορινθιακή σταφίδα πυλώνας πολιτισμού και ανάπτυξης. Εισηγητής ο Γεώργιος Κωστούρος, Πολιτικός Μηχανικός, Διευθυντής Αναπτυξιακής Βορείας Πελοποννήσου (ΑΝΒΟΠΕ)

21:15 - 23:30 O συγχωριανός μας Βασίλης Πανόπουλος και το συγκρότημά «Εκών Άκων», σε ένα Πρόγραμμα με Έντεχνα, Λαϊκά και Ρεμπέτικα Τραγούδια



Ελεύθερο πρόγραμμα

Οι επισκέπτες μας μπορούν να περπατήσουν κάποιο Μονοπάτι Πολιτισμού στο Ψάρι και να ξαποστάσουν μετά στο χωριό, απολαμβάνοντας ένα τσιπουράκι ή τα υπέροχα εδέσματα που προσφέρονται. Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να επισκεφτεί το έξοχο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας (ώρες λειτουργίας: 10:00 – 18:00)

(1) Από το άρθρο της Αγγελικής Γεωμπρέ, «Η Κορινθιακή Σταφίδα και η Ιστορία της», Τα Νέα της Νεμέας, Σεπτέμβριος 2012, σσ. 16-17,

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το γνωρίζατε για την κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα;
Από κλινικές μελέτες που είναι ήδη δημοσιευμένες σε έγκριτα, διεθνή, επιστημονικά περιοδικά,αποδεικνύεται ότι από την ένταξή της κορινθιακής σταφίδας στην καθημερινή διατροφή υπάρχει σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση, δημιουργείται «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνεται η «κακή» χοληστερίνη, παρατηρείται θετική επίδραση στην υγεία των καπνιστών και στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής δεν υπάρχει καμία αρνητική επίδραση στους διαβητικούς!
Μάθετε περισσότερα εδώ:
https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
https://greekraisins.wordpress.com/
http://goo.gl/GdRG1R

Δημοσίευση σχολίου