Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

0 Η Δικαιοσύνη δεν αρκεί να φαίνεται, αλλά πρέπει και να είναι τιμία.



Διάβαζα ότι κήρυξαν απεργία οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, εξ ου και θα ταλαιπωρηθούν οι συμπρωτευουσιάνοι. Σε απεργία και οι εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Κανείς, δηλαδή η κυβέρνηση, δεν κινήθηκε για να ζητήσει από τη Δικαιοσύνη να κριθεί η απεργία τους παράνομη ως καταχρηστική. Και τούτο, διότι, ως γνωστόν, αυτοί οι εργαζόμενοι ανήκουν στη φυλή Νο 1.
Του Σωτηρίου Καλαμίτση.


Πριν από 3 χρόνια που οι εργαζόμενοι της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ είχαν κηρύξει πολύμηνη απεργία, η εταιρεία κινήθηκε και η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι οι χαλυβουργοί απεργούσαν παρανόμως. Επειδή, όμως, οι χαλυβουργοί απείθησαν αρνούμενοι να εφαρμόσουν τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση ήλθε αρωγός με τις δυνάμεις καταναγκασμού, ώστε να γίνουν σεβαστά τα δικαστικά θέσμια. Οι χαλυβουργοί ανήκουν στη φυλή Νο 2 και η απεργία τους βλάπτει και την εθνική οικονομία. Προσφάτως το ΣτΕ έκρινε ότι η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων ήταν παράνομη, αντισυνταγματική, αντίθετη με διεθνείς συμβάσεις κ.λπ. Με λίγα λόγια η αποχή παρεβίαζε το σύνολο του πλανητικού δικαίου. Οι δικηγόροι που δεν σιτίζονται στο Πρυτανείο, ασφαλώς και ανήκουν στη φυλή Νο 2.
Χθες πληροφορήθηκα ότι το ΣτΕ απεφάνθη πως δεν συντρέχει περίπτωση ασυμβίβαστου συμμετοχής καθηγητή Πανεπιστημίου στην Επιτροπή Αξιολόγησης για την είσοδο στην Εθνική Σχολή Δικαστών, παρά τις σχέσεις που είχε ο κ. καθηγητής με δυο υποψήφιες στη δικηγορική του εταιρεία, οι οποίες σχέσεις διεκόπησαν μόλις δύο μήνες πριν από τη συγκρότηση της Επιτροπής του Διαγωνισμού. Η μία υποψηφία δικαστίνα ήταν συνεταίρος του κ. καθηγητή στο δικηγορικό γραφείο του και η άλλη υποψηφία δικαστίνα ήταν ασκουμένη δικηγόρος στο γραφείο του. Παραιτήθηκαν 2 μήνες πριν από τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Να εγνώριζε, άραγε, ο κ. καθηγητής ότι θα είναι μέλος της Επιτροπής εξετάσεων; Άντε ρε! Αλλά, αν υποθέσουμε ότι το εγνώριζε, μήπως αυτό σημαίνει πως ένοιωθε ότι κάτι δεν πάει καλά, αν αυτός εξήταζε τις συνεργάτιδές του ως μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης, εξ ου και τις έβαλε να παραιτηθούν; Μήπως αντιλαμβανόταν ότι κάτι τέτοιο είναι όχι μόνον ανήθικο, αλλά και παράνομο;
Το γεγονός κατήγγειλαν με προσφυγή στο ΣτΕ δύο συνυποψήφιοι των κυριών, οι οποίοι, φευ, δεν επέτυχαν στις εξετάσεις. Όμως το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή τους αποφανθέν πως «για τη στοιχειοθέτηση της ιδιάζουσας σχέσεως ή του ιδιαίτερου δεσμού μέλους συλλογικού οργάνου προς κρινόμενο υποψήφιο δεν αρκεί οποιαδήποτε προσωπική ή επαγγελματική σχέση, αλλά τέτοια που, εν όψει των συντρεχουσών περιστάσεων της συγκεκριμένης περιπτώσεως, είναι πρόσφορη να δημιουργήσει εύλογες υπόνοιες ότι το μέλος του οργάνου έχει ήδη σχηματισμένη και, συνεπώς, προκατειλημμένη γνώμη για τον υποψήφιο τον οποίο πρόκειται να κρίνει». Την τιμήν του ΣτΕ έσωσε η προεδρεύουσα του Τμήματος του ΣτΕ κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου που υπογράμμισε ότι η σχέση του καθηγητή με τις πρώην συνεργάτιδές του συνιστούν ιδιαίτερη και ιδιάζουσα σχέση.
Εάν το ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή, θα τιναζόταν όλος ο διαγωνισμός στον αέρα. Τούτο δεν είναι, όμως, πρέπον, εξ ου και είναι προτιμότερο να καταλύεται κάθε έννοια δικαίου, ορθοφροσύνης, ευθυκρισίας, εντιμότητος, καλής πίστης, χρηστών ηθών, ευγενούς άμιλλας, περί δικαίου αισθήματος και αμεροληψίας, για να μην αναγκασθούμε να επαναλάβουμε έναν διαγωνισμό.
Αναλογίζομαι αν θα τολμήσουν οι δύο προσφυγόντες στο ΣτΕ να ξαναμετάσχουν σε διαγωνισμό για την εισαγωγή τους στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Πόσο αμερόληπτοι και ακριβοδίκαιοι θα είναι οι εξεταστές τους γνωρίζοντας ότι αυτοί οι δύο ελεεινοί, αυθάδεις, ανερμάτιστοι, απροσάρμοστοι, μη γόνοι δικαστικών λειτουργών νεανίες είχαν το «θράσος» να προσβάλουν την κρίση ενός πανεπιστημιακού δασκάλου που θέλει να πιστεύουμε ότι δεν χαρίστηκε στις κολλητές του; Άρα, οι δύο αυτοί νέοι θα συνεχίσουν να ανήκουν στη Φυλή Νο 2, ενώ οι πρώην συνεργάτιδες του εξεταστή τους κ. καθηγητού θα ανήκουν στη φυλή Νο 1. Και θα εκδίδουν αποφάσεις στο όνομα του ελληνικού λαού με ευθυκρισία, αμεροληψία, ευσυνειδησία και ανεξαρτησία πνεύματος.
Είπαμε και το ξαναλέω:

Δ-Ε-Ν
Υ-Π-Α-Ρ-Χ-Ε-Ι
Ε-Λ-Π-Ι-ΔΑ.
Α-Υ-Τ-Ο
Τ-Ο
Κ-Ρ-Α-Τ-Ο-Σ
Δ-Ε-Ν
Μ-Ε-Τ-Α-Ρ-Ρ-Υ-Θ-Μ-Ί-Ζ-Ε-Τ-Α-Ι.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΤΑΙ.*

Σώτος – υποψήφιος επισκέπτης της Προέδρου του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί, επειδή ένας δικαστής τον στραβοκύτταξε, όταν διάβασε τις απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες του με τη γραμματέα της εξαδέλφης του γυναικαδέλφου τού κουμπάρου της αδελφής τού διευθυντή τής πρώην συζύγου του αδελφού τού μπατζανάκη τού περιπτερά, από τον οποίο προμηθεύεται τσιγάρα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Υ.Γ. Εξακολουθώ να διατηρώ σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο το Noor 1 μετέφερε ηρωΐνη. Δύσκολο είναι να μπερδέψεις τον γύψο με ναρκωτική σκόνη; Άντε και στο Noor 2 με υγεία.
* Για να είμαι σωστός οφείλω να σημειώσω ότι με τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση των τελευταίων 100 ετών, ήτοι τη διάθεση από σήμερα μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από ΑΒ, ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟ, ΣΚΛΑΒΕΝΤΙΗ κ.λπ., υπάρχει μία, έστω αμυδρή, ελπίδα να... γίνουμε κράτος. Η μεταρρύθμιση αυτή υπερβαίνει σε σπουδαιότητα ακόμη και εκείνη της διάρκειας του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος που θα έφερνε μείωση της τιμής του, αλλά θα επέτρεπε στο γάλα να παραμένει φρέσκο επί δύο και τρεις και τέσσερις και πέντε ημέρες. Εις αντίβαρον τούτο :
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/07/blog-post_211.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+InfognomonPolitics+(InfognomonPolitics)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου