Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

0 Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ

Υποτίθεται ότι οι τρεις εξουσίες (εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική) πηγάζουν από το λαό. Υποτίθεται ακόμα ότι οι τρεις αυτές εξουσίες είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους. Στην πράξη φυσικά δεν συμβαίνει τίποτε από αυτά.

Η Δικαιοσύνη εν προκειμένω, δεν πρέπει μόνο λεκτικά να πηγάζει από το λαό, αλλά θα πρέπει να ασκείται πραγματικά και να ελέγχεται από το λαό.

Η κίνηση πολιτών ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, καθώς και το δημοκρατικό αντικαθεστωτικό δίκτυο ΑΝΕΜΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, προτείνουν να εκλέγονται από το λαό και να ελέγχονται από το λαό, οι επικεφαλείς της εισαγγελίας κάθε νομού, καθώς και ο ανώτατος εισαγγελέας της χώρας, μεταξύ των ιδιωτών νομικών. Το υπόλοιπο εισαγγελικό σώμα θα είναι φυσικά δημόσιοι υπάλληλοι, όπως είναι και σήμερα, αλλά όχι όμως και οι επικεφαλείς, οι οποίοι θα πρέπει να είναι λαϊκοί αντιπρόσωποι και οι οποίοι θα λογοδοτούν στις περιοχές τους για τα συμβαίνοντα εκεί.

Το ίδιο προτείνεται να γίνει και με τους επικεφαλείς της αστυνομίας κάθε νομού.

Ταυτόχρονα, η ηγεσία της Δικαιοσύνης θα πρέπει να πάψει να διορίζεται από την εκτελεστική εξουσία και να εκλέγεται από το δικό της σώμα των νομικών.

Μόνο τότε θα σπάσουν τα αποστήματα των στεγανών και των αδιαφανών διαδικασιών και θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Μόνο τότε θα εξαλειφθεί κάθε υπόνοια εξάρτησης της δικαστικής εξουσίας από την εκτελεστική, αλλά και από την οικονομική εξουσία.

Μπορεί κάποιος να πει ότι δεν πρέπει να μπαίνουν επικεφαλείς κομματάνθρωποι. Σωστό, αλλά η δυναμική που θα αναπτυχθεί πλέον θα διαλύσει κάθε κομματική λογική.

hassapis-peter.blogspot 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου