Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

0 Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ,

Οι «τω πάθει της φιλοπλουτίας εσκοτωμένοι», συνεχίζουν να επιμένουν για κατάργησή της
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
_____________________
Το διάταγμα που είχε εκδοθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, με βάση το οποίο τα καταστήματα θα μπορούν να ήταν ανοιχτά και την Κυριακή και που αφορούσε την περίοδο μέχρι τον Νοέμβριο, έχει ‘’λήξει’’. Σιωπηρά παραβιάζεται η αργία της Κυριακής, μετά την εκπνοή του διατάγματος τούτου. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της Κυπριακής Βουλής αντιτίθεται στη σχετική απόφαση (μόνο το κυβερνών κόμμα συμφωνεί), έχω την βεβαιότητα ότι για πολλές επιχειρήσεις η Κυριακή αργία θα είναι παρελθόν. Θα ‘’εφευρεθεί τρόπος’’ κατάργησης της Κυριακής αργίας.


Φυσικά οι μόνοι που χαίρουν περισσότερο γι’ αυτό είναι οι ολιγάρχες του πλούτου. Προς τούτο σε υπερμεγέθεις διαφημιστικές πινακίδες υποστηρίζουν τούτη τη στάση τους, για κατάργηση της αργίας της Κυριακής για τα καταστήματα. Οι «τω πάθει της φιλοπλουτίας εσκοτωμένοι» (Αγίου Βασιλείου – Προς πλουτούντας), προβάλλουν ως πρόφαση την έγνοια μήπως οι πτωχοί εργαζόμενοι χάσουν την εργασία τους, λες και δεν είναι αυτοσκοπός γι’ αυτούς ο πολλαπλασιασμός του πλούτου τους.


Θα αναγκάζονται οι καημένες τις μητέρες να εγκαταλείπουν τις οικογένειές των Κυριακές και γιορτές, για να αυξάνεται ο πλούτος των πλουτούντων. Και φυσικά η σκληροκαρδία των πλουτούντων, θα θέτει τη μόνιμη ‘’επιλογή’’ προς τους εργαζομένους «αν δεν θέλετε να εργάζεστε Κυριακές, είμαστε αναγκασμένοι να σας απολύσομε».

«Εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου, τη δε ημέρα τη εβδόμη σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου» (Εξόδ. κ΄9), αναφέρει η Παλαιά Διαθήκη. Για την αργία της Κυριακής αγωνίστηκε ο Άγιος Κοσμά ο Αιτωλός, για να μεταφερθεί το παζάρι της Κυριακής για την ημέρα του Σαββάτου, γεγονός που ενόχλησε τους Εβραίους, οι οποίοι τον συκοφάντησαν στους Τούρκους και ακολούθησε το μαρτύριό του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου