Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

1 ΘΥΡΑ 13-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΦΙΛΑΘΛΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΗΛΕΚΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ

Η κάρτα οπαδού ήταν αρχικά ένα μέτρο που είχε αποφασίσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ( πριν μία επταετία περίπου ),  αλλά δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ, όπως τόσα άλλα μέτρα σε αυτήν τη χώρα. Εφαρμόστηκε σε χώρες του εξωτερικού, όπως  στην Τουρκία και την Ιταλία, πουθενά όμως με τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πουθενά  τα επεισόδια δεν σταμάτησαν και παντού ο αριθμός των θεατών μειώθηκε αισθητά.
Η κάρτα οπαδού, λοιπόν, είναι μία κακή αντιγραφή, ένα «κακέκτυπο» του αντίστοιχου μέτρου από το εξωτερικού, που πάντα αντιγράφονται τα στραβά και τα άσχημα και τα αντίστοιχα σωστά παραμένουν πάντα μακριά μας, γιατί έχουν «κόστος» να εφαρμοστούν στη χώρα μας. Στην Ιταλία πχ. Ομάδες που είχαν σχέση με στημένα παιχνίδια έπεσαν  στη δεύτερη εθνική και τιμωρήθηκαν αυστηρά, ενώ στην Ελλάδα το παρακράτος βασιλεύει και για όλα φταίνε ποιοι άλλοι, μα φυσικά οι οπαδοί..!!



Με το που ανακοινώθηκε η απόφαση της εφαρμογής του μέτρου από 01/01/2016 σε όλα τα γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ ανδρών, το μυαλό μας αμέσως ξεκίνησε να σκέφτεται τρόπους για να αντιμετωπίσουν αυτόν το νέο νόμο – έκτρωμα που καταπατά τα δικαιώματα του φιλάθλου κόσμου και όχι μόνο των οργανωμένων οπαδών, όπως κάποιοι νομίζουν. Παράλληλα, το ίδιο έκαναν και οι οργανωμένοι οπαδοί άλλων ομάδων και έτσι για πρώτη φορά στα χρονικά αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με συνδέσμους άλλων ομάδων, παρά τις όποιες διαφορές έχουμε και θα έχουμε. Με πρωτοβουλία κυρίως της Original 21, εμείς ως θύρα 13 αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε σε μια κίνηση κατά της κάρτας φιλάθλου που αποτελείτο από εμάς και από συνδέσμους της ΑΕΚ, του Πανιωνίου, του Άρη, του Ηρακλή, της Λάρισας και άλλων περιφερειακών ομάδων. Πήραμε αυτήν την απόφαση γιατί σκεφτήκαμε το ευρύτερο καλό και γιατί φυσικά δεν συμμετείχαν από τη Θύρα Λεφτά, η οποία θεωρούμε ότι είναι υπεύθυνη για τα περισσότερα δεινά στο συνδεσμικό χώρο όλα αυτά τα χρόνια και γιατί φυσικά μόνο οπαδοί δεν αποτελούν πια, παρά μια κατευθυνόμενη ομάδα υπαλλήλων που εφαρμόζει τις εντολές του εκάστοτε προέδρου τους και οποίου άλλου τους προσφέρει χρήματα.


Έτσι, λοιπόν, ξεκινήσαμε. Σαν πρώτη και καθοριστική κίνηση από φασίσαμε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης και παράλληλα να απευθυνθούμε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για να γνωμοδοτήσουν πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Την προσφυγή που κάναμε την επέγραψαν η Θύρα 13, η Original 21, οι Panthers, οι Monsters της Λάρισας καθώς και τρία τέσσερα – μεμονωμένα άτομα. Την ίδια χρονική περίοδο αντιπροσωπεία της κίνησης αυτής, σε επίσκεψη της στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για να λύσει θέματα που έχουν παρατηρηθεί στην επαρχία σχετικά με τη λειτουργία των συνδέσμων, συναντήθηκε με τον υφυπουργό αθλητισμού κ. Κοντονή. Τον ενημερώσαμε ότι  έχουμε ήδη ‘έχουμε [προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης του και ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι κανό για να σταματήσει τα επεισόδια στα γήπεδα, καθώς και ότι είχαμε ήδη αποταθεί στην Αρχή Προστασίας και περιμέναμε απαντήσεις και από εκεί. Από μόνος του μας παραδέχτηκε ότι δεν είχαν πάρει καν γνωμοδοτήσει από την Αρχή Προστασίας γιατί δεν το θεώρησαν αναγκαίο (πολύ… έξυπνη κίνηση) και ότι είναι δοκιμαστικό το μέτρο και ότι πρέπει να το αποδεχτούμε για ένα χρόνο δοκιμαστικά.  Κλείσαμε τη συνάντηση συμφωνώντας ότι διαφωνούμε και με την προτροπή εκ μέρους μας να συναντιέται μαζί μας πριν πάρει αποφάσεις που μας αφορούν. Παράλληλα με όλες αυτές τις ενέργειες ξεκινήσαμε και μια προσπάθεια με κοινές ενέργειες σε όλα τα γήπεδα, όπως το κοινό πανό: « Κάρτα -  ΑΜΚΑ – φακέλωμα – ΑΦΜ/ είναι ελεύθεροι πολίτες οι οπαδοί;», Που για δυο σ/κ κρεμάστηκε σε δεκάδες γήπεδα σε όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μοιράστηκαν σε πολλά γήπεδα κείμενα κατά της κάρτας φιλάθλου.

Πηγή: Περιοδικό Θύρα 13

1 σχόλια:

tasos2222 είπε...

δεν σας αναγκάζουν . ΑΛΛΑ ΣΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΘΑΛΨΕΤΕ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ....το προφορικό λοιπον ΟΧΙ σημαίνει αποδοχή της καρτας και συναίνεση στο έγκλημα . Γραπτως,ενόρκως και επισημως λεμε το ΟΧΙ .. ξυπνήστε επιτέλους ...https://www.facebook.com/notes/tasos-mastrogiannis/%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AE-%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%AE%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%85-120-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CE%BF-24112011-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%BF/422877021088985

Δημοσίευση σχολίου