Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

0 ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΠΟ ΤΑ… ΜΕΓΑΦΩΝΑ ΤΩΝ ΧΟΤΖΑΔΩΝ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης - 20140410-141022.jpg
Η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης, το μεγάλο αυτό παγκόσμιο αρχιτεκτονικό αριστούργημα της ελληνικής Ορθοδοξίαςπου άντεξε επί τόσους αιώνες από διάφορες φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί και πυρκαγιές, σήμερα απειλείται έντονα με μερική ή ακόμα και ολική καταστροφή από την… εγκατάσταση των μεγαφώνων των χοτζάδων, που φιλοδοξούν να τοποθετήσουν στον εσωτερικό της σαν μια πρώτη κίνηση μετατροπής της σε μουσουλμανικό τέμενος.
Την πραγματικά καταπληκτική αυτή πρόσφατη διαπίστωση και συνάμα προειδοποίηση, δεν την κάνει κάποιος άσχετος και μη Τούρκος, αλλά ο ίδιος ο Τούρκος πρώην διευθυντής του Ιδρύματος της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης, ιστορικός τέχνης και αρχαιολόγος, Erdem Yücel. Σύμφωνα με τον Yücel, μετά από μια εμπεριστατωμένη μελέτη που συνέταξε ειδική επιτροπή αποτελούμενη από ειδικούς επιστήμονες του πανεπιστήμιου Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης, του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και της Διεύθυνσης Μουσείων Τουρκίας, οι ήχοι που εκπέμπουν μεγάφωνα υψηλής έντασης μέσα στον χώρο της Αγίας Σοφίας δημιουργούν δονήσεις υψηλής συχνότητας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα τοιχία και το κυρίως κτίσμα του ναού. Το πρώτο μεγάλο σήμα SOS δόθηκε όταν οι αρχές της Κωνσταντινούπολης επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί μέσα στον ιερό χώρο της Αγίας Σοφίας φεστιβάλ μουσικής τον Ιούνιο του 2003. Τα πολλά μεγάφωνα που είχαν τότε τοποθετηθεί μέσα στην Αγία Σοφία και τα οποία εξέπεμπαν ήχους υψηλής έντασης, είχαν σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν καταρρεύσεις σοβάδων από τον τρούλο καθώς και τμήματα των μωσαϊκών που βρίσκονται σε υψηλούς χώρους του εσωτερικού του ναού. Παρά τις διαμαρτυρίες που είχαν γίνει τότε από τους υπεύθυνους του ναού, οι τουρκικές αρχές δεν διέκοψαν το φεστιβάλ με αποτέλεσμα η καταστροφή να συνεχιστεί και να σημειωθούν προβλήματα στην ακεραιότητα του κτίσματος.
Τώρα, όπως επισημάνεται, η εκστρατεία διαφόρων θρησκευτικών ισλαμικών κύκλων να ξαναγίνει ο ναός αυτός τζαμί και να τοποθετηθούν στο εσωτερικό του μεγάλος αριθμός μεγαφώνων υψηλής έντασης για να μεταδίδουν τις φωνές του μουεζίνη, εγκυμονεί τον κίνδυνο όχι μόνο να πέσουν σοβάδες από τα τοιχία αλλά ακόμα και να πληγεί ανεπανόρθωτα ο ίδιος ο τρούλος με αποτέλεσμα να κινδυνεύει σοβαρά η στατικότατα του. Στο σημείο αυτό ο Erdem Yücel. είναι σαφέστατος δηλώνοντας ανοιχτά πως δεν μπορεί η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης να είναι συγχρόνως και μουσείο και μουσουλμανικό τέμενος, γιατί αυτό απλά θα σηματοδοτήσει την πλήρη καταστροφή του μνημείου που έζησε επί τόσους αιώνες και σήμερα κοσμεί την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά σαν ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της ανθρώπινης ιστορίας. Όπως ήταν επόμενο οι δηλώσεις αυτές του τέως διευθυντή του Ιδρύματος Αγίας Σοφίας προκάλεσαν την αντίδραση των θρησκευτικών κύκλων που προωθούν την εκστρατεία μετατροπής της σε τζαμί, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το ιστορικό αυτό κτίσμα που επί 916 χρόνια, όπως αναφέρουν τα ίδια τα τουρκικά δημοσιεύματα, ήταν χριστιανική εκκλησία και 481 μουσουλμανικό τέμενος, αλλά χωρίς τα σύγχρονα θορυβώδη μεγάφωνα των σημερινών φανατικών χοτζάδων και μουεζίνηδων.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα υπάρξει κάποια αντίδραση από ελληνικής πλευράς για ένα ιστορικό κτίσμα της ελληνικής Ορθοδοξίας που κάποιοι κύκλοι στην Τουρκία αδιαφορώντας ακόμα και για την ακεραιότητα του επιμένουν να το μετατρέψουν σε τζαμί, θέτοντας έτσι σε θανάσιμο κίνδυνο την στατική ακεραιτότητα της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης.ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος




Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου