Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

0 Οι άβολες αλήθειες του Θανάση Δαβάκη στη Βουλή

Aν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από την συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές είναι αναμφίβολα οι δηλώσεις του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Ο Θανάσης Δαβάκης, αναφερόμενος στις σημερινές προκλήσεις εθνικής ασφαλείας, δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ενεργός απειλή διατυπωμένη από τη γείτονα και δεν υπάρχει επίσης καμία αμφιβολία ότι υπάρχει υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και στον Έβρο και στα μικρασιατικά παράλια, αλλά και σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Τουρκίας». 

Επίσης, τόνισε ότι «ουδείς αμφισβητεί ότι υπάρχει καθημερινή πρακτική, αεροπορική και ναυτική, όσον αφορά παραβιάσεις, επεμβάσεις σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης από τη γείτονα, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει ανά πάσα στιγμή να έχει τα αντίστοιχα και ανάλογα δεδομένα, προκειμένου να μη βρεθεί ελλείπουσα προς αυτήν την πραγματικότητα»


Ο υφυπουργός αναφερόμενος στο ζήτημα του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε πως «συνεχίζεται με εντατικότερους ρυθμούς ο εξορθολογισμός και ο επαναπροσδιορισμός των απαιτήσεων και των αναγκών. Όλα γίνονται στο φως υπό απόλυτη διαφάνεια και υπό τον έλεγχο της Βουλής. 

Για την επιχειρησιακή ικανότητα των διαφόρων οπλικών συστημάτων γίνεται η μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα των πιστώσεων που διαθέτει ο προϋπολογισμός, αναλήφθηκαν νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου το υφιστάμενο πλαίσιο να γίνει πιο αποτελεσματικό διότι υπάρχουν παθογένειες. Δεν είναι δυνατό να εμπιστευόμαστε τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διαφύλαξη της πατρίδας και να μην τους εμπιστευόμαστε να προμηθευτούν το όπλο τους».

Δήλωσε επίσης πως «σήμερα έχουμε υποχρέωση αυτό το ικανό αμυντικό σύστημα και τα οπλικά συστήματα που το συνοδεύουν να τα συντηρήσουμε και τα να διατηρήσουμε. Τα σίδερα όμως αυτά δεν θα ήταν τίποτα αν δεν υπήρχε η δύναμη της ψυχής των στελεχών μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω κατηγορηματικά ότι αντιλαμβανόμαστε όλη η πολιτική ηγεσία ότι οι οικογένειες των Ελλήνων στρατιωτικών, είναι χειμαζόμενες στρατιωτικές οικογένειες. Είναι άξιες θαυμασμού όμως γιατί παρά τη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου προσφέρουν τα μέγιστα στην πατρίδα», συμπληρώνοντας πως «σε σχέση με το 2009 ο συνολικός προϋπολογισμός του υπουργείου έχει μειωθεί κατά 48% περίπου στο μισό».

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, επικαλούμενος τα λεγόμενα του Θ. Δαβάκη, εκτίμησε ως παλαιός κοινοβουλευτικός ότι «οι σημερινοί νέοι μπορεί να χρειαστεί να πολεμήσουν για την πατρίδα, όπως έκαναν οι πατεράδες και οι παππούδες τους» αφού «κάθε δέκα χρόνια οι γείτονές μας δοκιμάζουν τις αντοχές μας».

Οι δηλώσεις του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας παρουσιάστηκαν από μερίδα εντυπωσιοθηρικών ΜΜΕ και blogs ως …«επικείμενη πολεμική σύγκρουση» και «στρατιωτική εμπλοκή με τη γείτονα». 

Το μόνο που δεν έγραψαν είναι πως επίκειται …επιστράτευση εντός των επομένων ημερών! 
Η υποκριτική αυτή στάση είναι δείγμα της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν και τα ζητήματα της Εθνικής Άμυνας. 

Στη πραγματικότητα, ο Θανάσης Δαβάκης, μόλις 5 μήνες στον θώκο του ΥφΕΘΑ, δεν είπε τίποτα που να μην είναι ήδη γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ:

1. Η Τουρκία διατηρεί υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης (1η Στρατιά) και απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου (4η Στρατιά), σε πλήρη ασυμμετρία με τις απειλές που αντιμετωπίζει.

2. Η Τουρκία συνεχίζει να αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες και υλοποιεί με φρενήρη ρυθμό εξοπλιστικά προγράμματα.

3. Η Τουρκία επιχειρεί μεθοδικά με στοχευμένες ενέργειες στο αεροναυτικό χώρο του Αιγαίου αλλά και τη Θράκη να αμφισβητήσει τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να φέρει την Ελλάδα προ τετελεσμένων.

Αν και ο Θ. Δαβάκης επιχείρησε (κάκιστα) να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, υπό το βάρος της μάστιγας του λαϊκισμού που σαρώνει τη Χώρα, κατ΄ουσίαν εγκαινίασε μία νέα περίοδο στο χώρο της Εθνικής Άμυνας όπου οι αλήθειες, όσο δυσάρεστες κι αν είναι, πρέπει να λέγονται. 


Διαφορετικά θα ξυπνήσουμε κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον με τίτλους ειδήσεων «Hannibal ad portas» και όλοι υποκριτικά θα αναρωτιούνται: «Μα πώς φτάσαμε μέχρι εδώ»;

Πηγή:  strategyreports.wordpress.com



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου