Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

0 ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ, ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ και ΜΑΡΤΥΡΑΣ (1867-1922)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Χρυσόστομος Σμύρνης (αγιογραφία νέου καθολικού της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων ).

Γεννήθηκε εις την Τριγλία της Βιθυνίας το 1867. Γονείς του Χρυσοστόμου ήσαν ο Νικόλαος Καλαφάτης και η Καλλιόπη Λεμωνίδου. 

Το ζεύγος απέκτησε 8 παιδιά, 4 αγόρια και 4 κορίτσια. Από τ” αγόρια επέζησαν ο πρωτότοκος Ευγένιος (γεννήθηκε το 1865) και ο Χρυσόστομος. 
Τό 1884 πήγε στή Χάλκη γιά να φοιτήσει στήν Θεολογική Σχολή όπου έλαβε τά φώτα του ελληνικού πνεύματος, γιά τό οποίο έλεγε: «το ελληνικόν πνεύμα ελαξεύθη εις το μάρμαρον, εσμιλεύθη εις τους θριγκούς των ναών, εχαράχθη εις τον πάπυρον, έλαμψεν εις τας δέλτους της Ιστορίας, εκράτησε τας επάλξεις του πολιτισμού, περιεσώθη διά της παραδόσεως και κρύπτεται ακόμη εις τα σπλάγχνα της γης αναμένον την σκαπάνην του αρχαιολόγου.».
Το 1902 ο γέρων Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ τον χειροτονεί Μητροπολίτη Δράμας στον λόγο του λέει “… Εν όλη την καρδία και εν όλη την διανοία θα υπερασπίσω την εκκλησία και το γένος…”.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Εκκλησία ανακήρυξε άγιο και εθνομάρτυρα. H μνήμη του «Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ αγίων αρχιερέων Γρηγορίου Κυδωνιών, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Προκοπίου Ικονίου, Ευθυμίου Ζήλων καθώς και των κληρικών και λαϊκών που σφαγιάσθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή» εορτάζεται την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

 

Ο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ


               Οι Βούλγαροι, οι Σέρβοι, οι Ρουμάνοι  τους χρόνους τούτους έχουν αποδυθεί σε ανελέητο αγώνα αφανισμού του Ελληνισμού της Μακεδονίας . 
Ο Χρυσόστομος γράφει στο Φανάρι “… παρά τοις οργάνοις του Βουλγαρισμού προς παντελή εξολόθρευση και αφανισμό του ευσεβούς ημών Γένους…”

Γυρίζει τα χωριά της Μακεδονίας νουθετεί, εγκαρδιώνει, επαναφέρει σχισματικούς , παίρνει πίσω σχολεία και εκκλησίες από τους Βουλγάρους, κτίζει γυμναστήρια, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, αναγνωστήρια και ότι χρειάζεται για να βοηθήσει τον Ελληνισμό.

Στην Αγχίαλο οι Βούλγαροι σκοτώνουν 3000 Έλληνες ο Χρυσόστομος μάζεψε το ποίμνιο και το γκάρδιωσε, άνοιξε κατάλογο εράνων βοηθείας για τα θύματα και το πρώτο όνομα ήταν το δικό του.

Λίγο αργότερα οι Ρουμανίζοντες θερίζουν στο χωριό Βραζοβίτσα τον Μητροπολίτη Φώτιο, ο Χρυσόστομος παρών βοηθά.

Τώρα αρχίζουν να τον κυνηγούν μαζί με τους Βούλαρους και οι Τούρκοι, με την κατηγορία ότι ΥΠΕΘΑΛΠΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ ο βαλής Ρεούφ πασάς της Θεσσαλονίκης του απαγορεύει να περιοδεύει στην περιοχή του.


Οι απόπειρες δολοφονίας άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη,  
η Υψηλή Πύλη ζητά από τον Πατριάρχη να ΑΝΑΚΑΛΕΣΗ τον Χρυσόστομο, με την άποψη αυτή ταυτίζεται και η Αγγλική πολιτική, 
διότι τον θεωρούν εμψυχωτή του Μακεδονικού αγώνα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Χρυσόστομος Καλαφάτης Μητροπολίτης Δράμας, μετέπειτα εθνομάρτυρας μητροπολίτης Σμύρνης.


Α  και Β ΕΞΟΡΙΑ


               30 –8-1907 ΤΟΝ ΑΠΟΜΑΚΡΊΝΟΥΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ Τούρκοι χωροφύλακες. 
Στον  αποχαιρετισμό ο δημογέρων Νίκας λέει   
“… μας παρέλαβες λαγούς  και μας έκανες λιοντάρια…”. 
Ο Μακεδομάχος Μητροπολίτης λέει στον Πατριάρχη ΖΗΤΩ ΣΤΑΥΡΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΑΥΡΟ και ο Πατριάρχης στις 10-5-1910 τον στέλνει Μητροπολίτη στην Σμύρνη, 
εκεί θερμαίνει το Ελληνικό φρόνημα, στα επιστολόχαρτα της Μητροπόλεως Σμύρνης τολμά να τυπώσει επικεφαλίδα τον δικέφαλο αετό, 
στον 1ο διωγμό κατά τον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο βοηθά κόσμο με ναυλωμένα καίκια να σωθεί σε ασφαλή μέρη, 
μιλά σε Οθωμανούς αξιωματούχους , δίνει συνεντεύξεις , εξηγεί για τον διωγμό των Ελλήνων της ανατολής.

Ο Ραχμή μπέης τον απειλεί με εξορία ο πρέσβυς της Γερμανίας στην Κωνσταντινούπολη γράφει για τον Μητροπολίτη Σμύρνης

“… εξήρθη εις το ύψος του καλύτερου επί της γης κλήρου…” . 
Ο υπουργός θρησκευμάτων του Σουλτάνου ζητά την ανάκληση του από την Σμύρνη στις 20-8-1914 Τούρκοι αστυνομικοί οδηγούν τον Μητροπολίτη στην Κωνσταντινούπολη.

            Ξαναγυρίζει με το τέλος του 1ου Παγκοσμίου πολέμου τώρα διοικητής είναι ο Νουρεδδίν πασάς  που ετοιμάζει μυστικά στρατό, ο Χρυσόστομος τον καταγγέλει στους αρμοστές των νικητων στην Πόλη και ο Νουρεδδίν πασάς απομακρύνεται.

            Στις 2-5-1919 αποβιβάζονται οι Έλληνες στην Σμύρνη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το μαρτύριο του αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, εικόνα δια χειρός Φίκου. «Ο Μητροπολίτης - γράφει ο Χόρτον στο βιβλίο του «Η μάστιξ της Ασίας» - ήταν κάτωχρος, η σκιά του εγγίζοντος θανάτου ηπλούτο επί του προσώπου του. Ολίγοι, εξ όσων αναγνώσουν τας γραμμάς αυτάς, θα εννοήσουν την σημασίαν του φαινομένου τούτου...». Και προσθέτει: «Δεν μου ωμίλησε περί του κινδύνου, τον οποίον ο ίδιος διέτρεχεν, αλλά με παρεκάλεσε να πράξω παν το δυνατόν προς σωτηρίαν των κατοίκων της Σμύρνης».


ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ και ΜΑΡΤΥΡΑΣ

            Ο Δεσπότης ευλόγησε τις σημαίες του Ελληνικού στρατού, τώρα ο Χρυσόστομος γίνεται προστάτης των Τούρκων, μοιράζει τρόφιμα, φάρμακα, τους περιθάλπτει. 
Από το 1919 έως το 1922 σηκώνει σταυρό μεγάλο σταυρό όπως ζήτησε, αντιμετωπίζει τον ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟ Α. Στεργιάδη, βοηθά με κάθε μέσο την απελευθερωτική Μικρασιατική εκστρατεία  και όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα το 1922 γίνεται πρόεδρος της ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ την οργανώνει με χρήμα και όπλα για την προστασία του Ελληνισμού ( δυστηχώς ξεκίνησε αργά αυτή η προσπάθεια). 
Όταν τέλος καταρρέουν τα πάντα δείχνει τη μεγαλωσύνη του. 

Αρνητικό του σημείο είναι η συμμετοχή του σε Μασονικές στοές της Σμύρνης, Γραμματέα τῆς Μητροπόλεως τῆς Σμύρνης, είχε τον Ἰωάννη Κωτούλα ἱδρυτή τῆς Στοᾶς «Ἰωνία» καί πρῶτο σεβάσμιο αὐτῆς (Τεκτ. δελτίο Ἰανουαρίου–Ἀπριλίου 1969 σελ. 26),  ένας άλλος στενός συνεργάτης του ήταν ο  Ἀντώνης Ἀθηνογένης, δεύτερο σεβάσμιο τῆς στοᾶς «Ἰωνία»,  μέλος τῆς διαχειριστικῆς Ἐπιτροπῆς τῆς θρησκευτικῆς Ἀδελφότητος «Εὐσέβεια» καί τοῦ θρησκευτικοῦ περιοδικοῦ «Ἱερός Πολύκαρπος», πού ψυχή καί τῶν δύο τούτων κοινοτικῶν ὀργανισμῶν ἦταν ὁ Δεσπότης (Τεκτ. δελτ. Ἰανουαρίου–Ἀπριλίου 1969), ἱδρυτικό μέλος τοῦ «Σώματος Ἑλλήνων Προσκόπων Σμύρνης», καθώς καί ἱδρυτικό μέλος τοῦ Δ.Σ. τοῦ «Σώματος Ἑλλήνων Ἀλκίμων» στή Σμύρνη.


            25-8-1922 (αυτός ο Αύγουστος σημάδευε διαρκώς την ζωή του ) ο Αρχιεπίσκοπος των καθολικών της Σμύρνης τον εξορκίζει να φύγει, του βρήκε μάλιστα και καίκι, ιδού η γαλήνια απάντηση   
“Παράδοση του Ελληνικού κλήρου, αλλά και η υποχρέωση του ποιμένος, είναι να παραμείνει” 
 πόσο μοιάζει με το “την μεν πόλη σοι δούναι ουτ΄ εμόν εστί…” του Κων/νου Παλαιολόγου, συμβούλευε τους προκρίτους να μείνουν δίπλα στον λαό.  

27-8-1922 οι Τούρκοι τον συνοδεύουν με λόγχες μπροστά στον … Νουρεδδίν πασά .
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Επιστολή του Χρυσοστόμου ως Μητροπολίτη Δράμας.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

            Τον Οκτώβριο του 1922 ο Εδουάρδος Σουλιέ πάστωρ και Βουλευτής Παρισίων καταθέτει για τον θάνατό του Χρυσόστομου στην Γαλλική Βουλή “…Οδήγησαν τον ιεράρχη μπρος από ένα κουρείο …  του ξερίζωσαν τα γένια τον μαχαίρωσαν , του έκοψαν την μύτη και τα αυτιά …   ΗΤΑΝ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΝΑΥΤΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΟΠΛΟΙ, ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ, ΕΞΑΛΛΟΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΟ ΑΝ ΕΠΕΜΒΟΥΝ … ύστερα τον μεταφέρανε στις τούρκικες συνοικίες όπου τον διαμέλισαν και τον άφησαν βορά εις τους σκύλους…”.


Η εκκλησία μας τον ανακύρηξε το 1992 ΑΓΙΟ οι Έλληνες  της ανατολής τον όρισαν φύλακα της ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΓΗΣ, οι Λεωνίδες , οι Παλαιολόγοι, οι Μητροπολίτες σαν τον Χρυσόστομο Σμύρνης  με τον καιρό στοιχιώνουν και γίνονται ακοίμητοι φύλακες του τόπου που έπεσαν.

Πηγή: pluton22.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου