Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

0 Ρεπορτάζ: Αυξάνονται οι θάνατοι στους δρόμους της Αθήνας - Το ανθρώπινο κόστος της ελληνικής τραγωδίας

"ημάδια μιας κοινωνίας της οποίας οι προτεραιότητες έχουν διαταραχθεί..."  Το ρεπορτάζ έγινε σε συνεργασία με τον φωτορεπόρτερ Δημήτρη Μπούρα και είναι αποτέλεσμα εκτενούς ρεπορτάζ στους δρόμους της Αθήνας τα δύο τελευταία χρόνια.(Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο thepressproject.gr)

...Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει το είδος των ναρκωτικών που διατίθενται στην ελληνική αγορά ναρκωτικών, που έχει προσαρμοστεί γρήγορα στη μεταβαλλόμενη οικονομική πραγματικότητα.
«Ταϊλανδικό» και κοκαΐνη έχουν γίνει τα κύρια εμπορεύσιμα ναρκωτικά ενώ η τοπικά παραγόμενη κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και η «σίσα» διακινούνται σε συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου της πόλης.

Η δόση πωλείται στη μορφή μιας μικροσκοπικής μπάλας που δεν ζυγίζει περισσότερο από ένα εκατοστό του γραμμαρίου, κάτι που αναγκάζει τους χρήστες να αγοράζουν 8-10 δόσεις ημερησίως. Ως αποτέλεσμα το κέρδος για τους εμπόρους παραμένει υψηλό, παρά τη χαμηλή τιμή της δόσης, καθώς κάθε δόση κοστίζει μέχρι 7 ευρώ ανάλογα με το είδος του ναρκωτικού.
Το εμπόριο ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας είναι καλά δομημένο και λαμβάνει χώρα γύρω από το ιστορικό κέντρο της πόλης και τις γύρω γειτονιές.
Οι περιοχές χωρίζονται σε «ζώνες ναρκωτικών» και ανήκουν σε
διαφορετικές εγκληματικές ομάδες, που κάθε μία εμπορεύεται συγκεκριμένο είδος ναρκωτικών.
Οι μετανάστες χωρίς έγγραφα, κυρίως από την Υποσαχάρια και Βόρεια Αφρική, «προσλαμβάνονται» από την τοπική μαφία και σπρώχνονται στην παράνομη εμπορία ναρκωτικών, συχνά ως ένας τρόπος να εξοφλήσουν το τέλος της διακίνησής τους.

Τέτοια είναι η περίπτωση του Raymon*, 35 ετών από τη Σομαλία, που εισήλθε στην Ελλάδα ύστερα από ένα επικίνδυνο ταξίδι 40 ημερών για να φτάσει σε μια χώρα της ΕΕ. Με την άφιξή του στις τουρκικές ακτές του ζητήθηκε να μπει σε μια φουσκωτή βάρκα μαζί με άλλους 10 άνδρες. «Φτάσαμε σε μια βραχώδη ακτή και ο τιμονιέρης της βάρκας μάς άφησε εκεί. Ρωτήσαμε κάποιον πού βρισκόμαστε. ‘Εδώ είναι Ελλάδα’. Ήμασταν χαρούμενοι, φτάσαμε στην Ευρώπη». Ύστερα από 2 ημέρες στο Νησί της Λέσβου, ένας συμπατριώτης του Raymon τον έφερε στο Λιμάνι του Πειραιά. Αμέσως προσλήφθηκε να πουλά ηρωίνη στην Πλατεία Βικτωρίας, ως ένας τρόπος να πληρώσει το τέλος της διακίνησής του. Σήμερα ο Raymon είναι άστεγος και εθισμένος στην ηρωίνη. Δεν εργάζεται πλέον για το δίκτυο και ζητιανεύει στους δρόμους για να επιβιώσει. Ισχυρίζεται ότι η παράνομη εμπορία ναρκωτικών προστατεύεται από διεφθαρμένους αστυνομικούς, που ενημερώνουν την τοπική μαφία για επιδρομές της αστυνομίας και απελευθερώνουν τους συλληφθέντες. «Το εμπόριο ναρκωτικών χωρίζεται σε διαφορετικές ζώνες και η κάθε μία έχει τη δική της προστασία από την αστυνομία. Στην περιοχή μου, ένας υπαστυνόμος, γνωστός ως ‘Πατέρας’, ήταν το κεντρικό σημείο. Ήταν αυτός που διασφάλιζε ότι η Αστυνομία δεν θα μας ενοχλούσε», λέει. Ο Raymon ισχυρίζεται ότι ο ‘Πατέρας’ του έδωσε τον προσωπικό τηλεφωνικό αριθμό ενός αστυνομικού στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα του κέντρου της Αθήνας, τον οποίο θα καλούσε σε περίπτωση σύλληψης. «Σε λιγότερα από 20 λεπτά ήμουν πάλι στο δρόμο», λέει. Όταν ζητήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία να σχολιάσει τους ισχυρισμούς για εμπλοκή αστυνομικών σε εγκλήματα σχετικά με ναρκωτικά, αρνήθηκε να απαντήσει. Οι περιπτώσεις διαφθοράς δεν είναι σπάνιες στις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις. Τον Νοέμβριο, ένα εγκληματικό δίκτυο από 67 άτομα που εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών και όπλων στην Κρήτη εξαρθρώθηκε από τις ελληνικές αρχές. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν τρεις αστυνομικοί, δύο από αυτούς αξιωματικοί, που δρούσαν ως πληροφοριοδότες του δικτύου. Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν επτά αστυνομικούς που φέρονται ως μέρος ενός εγκληματικού δικτύου εμπορίου ναρκωτικών στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Υπάρχει μια αίσθηση εγκατάλειψης όταν περπατάς σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.
Η ανοιχτή χρήση ναρκωτικών εντός οπτικού πεδίου από το Κοινοβούλιο της χώρας, η ανησυχητική αύξηση στις μολύνσεις από τον HIV και η ολοκληρωτική κατάρρευση του συστήματος υγείας είναι σημάδια μιας κοινωνίας της οποίας οι προτεραιότητες έχουν διαταραχθεί.
Εν τω μεταξύ, κάτω στους δρόμους υπάρχει η αίσθηση ότι η Ελλάδα παρουσιάζεται ως σύγχρονο κράτος.

* Τα ονόματα έχουν αλλαχθεί για προστασία των προσωπικών δεδομένων


Πηγή 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου