Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

0 Η οδύσσεια ενός... γράμματος

Ηταν πρωτοχρονιά του 1990. Το κρουαζιερόπλοιο Dalmacija έπλεε μεταξύ Κρήτης και Βορείου Αφρικής γεμάτο με τουρίστες που υποδέχονταν τον νέο χρόνο στα νερά της Μεσογείου.
Μία Γερμανίδα επιβάτης, η Ρεγγίνα, παρασυρμένη από το γιορτινό κλίμα της στιγμής έγραψε σε ένα χαρτάκι τα στοιχεία της, το έκρυψε σε ένα μπουκάλι από κρασί και το έριξε στη θάλασσα ζητώντας από τον άγνωστο παραλήπτη να επικοινωνήσει μαζί της όταν το βρει.
Τελικά το μπουκάλι ξεβράστηκε σε μία από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου μόλις την περασμένη εβδομάδα. Είκοσι τρία χρόνια μετά, στη Σκάλα της Κεφαλονιάς, γράφτηκε η συνέχεια αυτής της συγκινητικής ιστορίας που έχει προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον.

Ο κ. Γιώργος Μικελάτος ήταν ο άνθρωπος που το βρήκε. Χωρίς να χάσει καιρό έστειλε γράμμα στη διεύθυνση που υποδεικνυόταν και δημοσίευσε την περιπέτειά του στο Facebook.
Από τη στιγμή εκείνη χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ξένοι tour operators αλλά και γερμανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν επιδοθεί σε έναν ασταμάτητο αγώνα προκειμένου να εντοπιστεί η Ρεγγίνα, η μυστηριώδης Γερμανίδα που έγραψε το γράμμα πριν από δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, η οικογένειά της έχει μάλλον μετακομίσει στις ΗΠΑ, οπότε η αναζήτηση συνεχίζεται προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Κεφαλονίτη παραλήπτη.
«Την προηγούμενη Τετάρτη είχε μεγάλη κακοκαιρία στο νησί. Μόλις σταμάτησε βγήκα να περπατήσω στην ακτή», διηγείται ο 47χρονος κ. Μικελάτος στο «Εθνος». «Στη Σκάλα έχουμε μία από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας και συνηθίζουμε να κάνουμε βόλτα με τις οικογένειές μας εκεί. Μόλις είδα το μπουκάλι, το μάζεψα φοβούμενος ότι μπορεί να σπάσει και να χτυπήσει κάποιο παιδί. Οταν, όμως, το έπιασα διαπίστωσα πως είχε κάτι μέσα. Ηταν γεμάτο βρύα και φύκια από τη θάλασσα, οπότε αναγκαστικά το έσπασα. Εγινε θρύψαλα», εξηγεί. «Μόλις διάβασα το χαρτί τρελάθηκα. Ηταν ένα έντυπο με τη φωτογραφία του πλοίου, έλεγε ότι η κρουαζιέρα ξεκίνησε στις 23 Δεκεμβρίου 1989 και θα ολοκληρωνόταν στις 4 Ιανουαρίου 1990, ενώ η γυναίκα είχε γράψει τη διεύθυνσή της στο Ντόρντμουντ και τη φράση: "Στείλε μου ένα γράμμα αν βρεις το μπουκάλι μου!"».
Γεννημένος μέσα στη θάλασσα, καθώς οι γονείς του εργάζονταν ως μετανάστες σε νορβηγικά καράβια, ο κ. Μικελάτος θεωρεί μεγάλη τύχη που το θαλασσινό νερό τού έφερε ακόμα μία έκπληξη. Αλλωστε, αισθάνεται το συμβάν ως «δώρο», αφού μετά το περιστατικό πολλοί τουρίστες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να επισκεφτούν τα στούντιο και το εστιατόριο «Scandinavia» που διατηρεί με την οικογένειά του στην περιοχή.
«Θα ήθελα πολύ να βρω τη Ρεγγίνα και να έρθει στην Κεφαλονιά να τη φιλοξενήσω. Ακόμη περισσότερο επειδή μας συνδέει μία σύμπτωση», προσθέτει. «Τη μητέρα και την κόρη μου τις λένε επίσης Ρεγγίνα!».
ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ
Μια ιστορία αλλάζει την καθημερινότητα
Μια ευχάριστη ιστορία που φέρνει φρέσκια πνοή στους μαύρους καιρούς της κρίσης είναι για τον κ. Μικελάτο η ανακάλυψη του γράμματος που ταξίδευε στη θάλασσα για 23 χρόνια. Παράλληλα θεωρεί πως θα μπορούσε να αποτελέσει την αφορμή για να ενισχυθεί φέτος τουριστικά η Κεφαλονιά αλλά και η Σκάλα. «Το ενδιαφέρον Αγγλων, Γερμανών, Σκανδιναβών για το συμβάν είναι εντυπωσιακό. Μας ζητούν να μεταφράσουμε την ιστορία, θέλουν στοιχεία για να βρουν τη Ρεγγίνα, ακόμη και οι άνθρωποι που είναι στο νησί περνούν έκπληκτοι να με ρωτήσουν τι ακριβώς έγινε», λέει. «Ούτως ή άλλως τους αρέσουν πολύ αυτού του είδους οι ιστορίες και όταν έρχονται εδώ κάθονται με τις ώρες και ακούν διηγήσεις για τα παλιά, πώς ήταν το νησί πριν από τον σεισμό, πώς ήταν η ζωή στην παλιά Κεφαλονιά», εξηγεί.
Το πλοίο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι πληροφορίες για το πλοίο που είχε φιλοξενήσει τη Ρεγγίνα. Το Dalmacija, το οποίο σήμερα πραγματοποιεί κρουαζιέρες στην Αδριατική, ναυπηγήθηκε το 1965 και ανακαινίστηκε το 1999 χωρίς όμως να αλλοιώσει τον ρετρό χαρακτήρα του.
Εστιατόρια, πισίνες, υπηρεσίες περιποίησης, γυμναστήριο, μπαρ, μασάζ και σάουνα είναι μερικές από τις ανέσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει, ενώ σε μία από τις 140 καμπίνες του είχε μείνει η Ρεγγίνα την Πρωτοχρονιά του 1990, όταν έριξε το μπουκάλι με το γράμμα της στη θάλασσα...
Κατερίνα Ροββά


Πηγή 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου